2012年11月1日星期四

蘋果日報- 改朝換代燒鵝傳奇難延續


改朝換代燒鵝傳奇難延續

燒鵝風暴3:鏞記燒鵝平庸了之謎

鏞記官司暫告一段落,老店迎接的可能不是勝利的歡呼聲,而是無數嘆息。鏞記正式踏入甘家二少甘琨禮主政年代,燒鵝傳奇能否延續不變?


甘穗煇上世紀40年代創立鏞記,68年由街邊檔入舖,甘健成73年出任總經理。前東海集團總廚,現在是魚米家老闆的周榕貴33年前入鏞記做學徒,他說當年甘健成親自管理廚房,嚴控出品質素,「日日巡舖,上上下下打點,做到人店合一,老爺(甘穗煇)可以悠閒嘆茶」。

接管廚房舊部殊不容易
鏞記以燒鵝馳名,周榕貴說甘健成主政時的鏞記燒鵝做到與別不同,「以前鏞記所有出品嘅味道,出面食唔到,連自家製嘅腐乳都好食過人,但𠵱家嘅鏞記燒鵝就名過於實,我覺得深井燒鵝好食過佢」。


鏞記日售燒鵝300多隻,熟客流傳,當中僅35隻是上品,極品燒鵝只留給私房客及熟客,記者外賣了一隻燒鵝讓他試味,周榕貴指賣相麻麻,隨手用筷子挑出燒鵝皮下的脂肪,「師傅上枱前應該要「片」走肥膏,否則賣相打折。隻鵝過肥,甘健成喺度時,啲鵝較瘦」。難怪鏞記保持三年的一星級米芝蓮,今年被搣星。


雖然只是廚房學徒,周榕貴也感受到甘健成對食物的熱情,自創的「太子撈麵」(鵝油撈麪)可成招牌菜,不墨守成規,經常創新是把鏞記發揚光大的關鍵,「咁多年鏞記菜式攞獎、推廣,都係甘健成出嚟,邊個接棒都好難做到佢咁好,早幾年佢捧個仔代表鏞記出席業界聚會,佢嘅功力同老竇明顯有距離」。


周榕貴說二少甘琨禮一向管財務、採購,精於睇數,卻非廚房出身,要接管甘健成的廚房舊部殊不容易,「飲食業比較特別,做廚房好講跟大佬,上下一心才做得好,加上甘健成嘅飲食知識、能力,行內數一數二,冇師傳傅唔佩服佢,𠵱家就要睇二少點樣同呢班廚房大佬溝通得好」。


甘健成及甘琨禮對管理鏞記有分歧,甘健成秉承父願,保持燒鵝大眾化;琨禮認為「精緻、高質」才能吸高檔客。


為了增加營業額,數年前在鏞記七及八樓開私房菜「嚐真」,抽調資深樓面及廚師招待貴客,近年更做團客生意,不少熟客也不以為然,昔日的好味道,恐怕只能回味了。


《蘋果》記者

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