电子邮件关注

2017年5月23日星期二

【即食麵對決】蟹王麵好食過一丁?黃秋生:聽都未聽過 | 2017-05-23 | | 蘋果日報

【即食麵對決】蟹王麵好食過一丁?黃秋生:聽都未聽過 | 2017-05-23 | | 蘋果日報

【即食麵對決】蟹王麵好食過一丁?黃秋生:聽都未聽過

近來見網上有人討論一隻即食麵,叫蟹王麵。有網民就話:「香味同丁麵差唔多,包味精味道偏甜,食過冇丁麵咁鹹,麵質秒殺丁麵。」但亦都有網民持相反意見:「蟹王麵試過一次!認真搵笨!份量少,味精粉都少過人,兼夾冇乜味!麵質九流!


對即食麵頗有研究的秋生,聽到蟹王麵的大名之後也一頭霧水,更笑指蟹王麵是否中華料理。


蟹王麵原來已經有50多年的歷史,跟出前一丁同樣都是香港第一代的進口即食麵。


除了出前一丁之外,秋生也推介大家吃這款新加坡叻沙,連美國「即食麵之神」Hans Lienesch也連續兩年選了它做第一位。

評價好壞參半,我們都很好奇這隻麵究竟是甚麼來頭,所以就立刻打電話,問問對即食麵頗有研究的秋生,怎料秋生一聽到麵名之後,竟然說:「蟹王麵?冇喎,真係冇聽過。邊個係蟹王麵啊?日本製造,蟹王麵?」連秋生都說不認識的這款蟹王麵,原來已經有50多年的歷史,跟出前一丁同樣都是香港第一代的進口即食麵。

不少人試過蟹王麵都覺得湯包麻麻,但麵質就好過出前一丁,秋生就說:「識食一丁嘅人,一定食得出一丁麵質嘅分別,唔會係為咗食佢個湯包。」不過麵質是好是壞,總要有個標準,有人覺得幼滑是好,也又人覺得彈牙才是好,所以何者麵質較好,單憑網民一人一句,似乎難以定論。

很多人都以為秋生只懂吃一丁,但原來他也有其他推介,「有其他嘅,有隻新加坡叻沙都幾好食嘅。」說的是連美國「即食麵之神」Hans Lienesch也連續兩年選了它做第一位的「新加坡Prima全麥叻沙拉麵」。其實我們之前都曾經搵過Hans
試食及評價一下各款港版的即食麵,下次或者可以寄這款蟹王麵給他試試,不知道他的評價又會如何呢?

記者:黃子卓



I

没有评论:

发表评论