电子邮件关注

2017年8月10日星期四

【中國有好西 】地獄廚神徒弟江門響朵:開餐廳好易爆 | 2017-08-08 | | 蘋果日報

【中國有好西 】地獄廚神徒弟江門響朵:開餐廳好易爆 | 2017-08-08 | | 蘋果日報

【中國有好西 】地獄廚神徒弟江門響朵:開餐廳好易爆

即時財經 

2017-08-08 00:00:41 HKT

十二年前一夜成名的80後蔡家富(Gabriel),是英國地獄廚神Gordon Ramsay的烹飪大賽冠軍,更是首位亞洲人獲此殊榮。以為揹住廚神徒弟之名定必名成利就,實情卻說服不了父母接受自己投身做「廚房佬」,惟有壓抑創業的理想,用六年時間在理大等執教鞭、主持廚藝節目等說服家人自己鍾情做廚,終於兩年前「回歸起點」,北上開西餐廳做廚師。

Gabriel 的爸媽與天下父母一樣,希望小孩生活安穩。即使廚神徒弟名銜響噹噹,但他直言「爸媽說畀你讀咁多書,你去做廚房,他們覺得很失望」,更怕他太辛苦,怕他不堅持,兼「半途出家就找不到工」。Gabriel的父母最想他教書,所以他願意花上六年時間滿足他們期望,同時做廚藝節目主持等,用行動來證明自己的堅持,也證明他自有出路謀生。

兩年前選擇返內地創業,全因在做Now TV飲食節目時,遇上伯樂—拍檔主持Ricky師傅,獲對方邀請一齊北上搞平價西餐廳。「好多開餐廳嘅,都係好有家底去開。否則正常一個廚師,你講緊可能係用一生人的首期去搏一舖。」

香港的競爭大、成本高昂,餐廳要熬過創業期的首三、四個月殊不簡單,足見真章。當初Gabriel敢膽粗粗一口答應Ricky師傅,全因計過數,覺得「香港開的話,可以講贏面係細好多,更需要好大量的資金才敢開,而內地只係四份一的投資額。」

他指,內地成本低香港一大截,例如一間約1,300呎的舖位,租金只佔成本接近一成。午餐人均消費約40至50元人民幣(下同)、晚餐則80至90元,若勤快點一日做足四餐,第一間餐廳在三個月時間已回本。現時更成為內地網紅店,經常有人請求加盟,難怪Gabriel不禁也要說「內地市場係有發展。」

看回Season的餐牌,一客肉醬意大利麵25元、手製牛肉漢堡38元、鐵板牛扒48元、心太軟都要索價25元,價位對三四線城市來說相信已是中價。然而餐廳依然門庭若市,是否風水特別好,或是江門多富豪?非也,Gabriel指「江門人除咗食之外,都無乜娛樂,開餐廳好易『爆』,但能否堅持就要睇功力」。

眼前的Gabriel笑容滿臉,但也遮掩不了一雙疲倦的「熊貓眼」,原來訪問的前一晚凌晨四點,他才由江門趕至香港。原來近期他旗下的第二間餐廳新開張,「我一星期返嚟香港一次,有時忙起上來,返唔到去一次,三年日子就係咁過。」

現時他同拍檔已於江門投資7位數,開設兩間西餐廳及中央工場,Gabriel回憶開舖初期,「第一日餐廳開張已經爆,正常應有八個人手,依家我們得五個;本身想找親朋戚友過嚟坐爆個場,我哋都叫佢哋唔好嚟。」

當年Gabriel於外國做西餐,「嗰陣時做16、17小時,覺得好犀利。但我依家日做20個鐘,回家自己揸車,5分鐘的車程,有陣時我喺車度瞓着咗」,為了做廚,他仍甘之如飴,「一樣洗地、洗廚房,冧檔時幫手煮」,不惜跟員工由低做起,但數到最犧牲的,就是跟家人的相處時間,與太太及兒子分隔兩地,Gabriel卻笑說「我太太和我的小朋友絕對唔會返內地,我講過『禍不及妻兒』。」

一切看似順風順水,鍾情西餐的Gabriel卻目標遠大,還想抽時間到歐洲再學廚,繼而由江門殺上中山、佛山開舖,兼且發展其他西式fusion菜。不過滿腦發展大計的他,始終未忘香港。「我最終目標係返嚟香港開一間容納約20至30人的餐廳,賺唔賺錢唔係最重要,最緊要做啲有誠意嘅嘢出嚟!」這間小店,他說想凝聚一班有心的廚師,為他們提供一個場地,更寧棄旺區揀「山旯旮」,因為真材實料總有人欣賞,「到呢一刻只有一個目標好想做,就係做一個出色嘅廚師!」

記者:陳家恩 方楚茵

蘋果財經,關心你飯碗
http://fb.com/appledailyatm


十二年前一夜成名的80後蔡家富,最近北上開西餐廳。


Gabriel是英國地獄廚神Gordon Ramsay的烹飪大賽冠軍


近年香港最紅的廚神一定要數Chef Le Mon(謝霆鋒),仲話佢係港版Gordon Ramsay。小記膽粗粗問Gabriel對Chef Le Mon有咩評價,結果佢話「好少時間睇電視節目」,無意見呀…



I

没有评论:

发表评论