电子邮件关注

2017年8月4日星期五

【加州直擊】Tesla廠睇Model 3真身 車頭好似無嘴咁 | 2017-08-04 | | 蘋果日報

【加州直擊】Tesla廠睇Model 3真身 車頭好似無嘴咁 | 2017-08-04 | | 蘋果日報

【加州直擊】Tesla廠睇Model 3真身 車頭好似無嘴咁

相信好多已落訂的車主都想問,Model 3幾時有車?Tesla CEO Elon Musk(馬斯克)於上星期首批Model 3交車直播時,都自嘲被人於社交平台不禮貌追車,直言這一刻面對最大的困難就是未來半年,如何將生產量推高至每周5,000部。香港就肯定有排都未有,預計2018年中至尾先有機會交車,落了訂的車主之前都是估估吓,或者看一些虛擬畫面,現在終於有機會實在少少睇睇真車。


Tesla加州車廠門外泊了一部Model 3及Model S,車主可以慢慢比較。

Tesla位於加州費利蒙(Fremont)的車廠,門外充電泊位就泊了一部正在充電的Model 3,還要開了一隻車窗任睇,而旁邊車位則泊了一部Model S,可以慢慢比較。Model 3雖然只是入門級電車,但望落去身形一點也不遜,數據上只是比Model S窄些少,車尾線條設計型格利落。車頭造型同Model S完全唔同,睇你能否接受佢好似無嘴咁。最後比較兩車內櫳,雖然屏幕縮細至15吋,但內櫳同樣充滿超簡潔科幻味,反而覺得Model S屏幕大得有點浮誇。3.5萬美金起錶,來港後應該30萬港元有找,電量續航力有355公里,有如此配搭同設計,呢個套餐又真係幾吸引嘅。


不少人都趁機埋身睇,Model 3車頭設計的確要啲時間令人接受。


車尾同樣以高斜背營造流線感。


打開左尾燈旁的黑蓋,便可接駁電源充電。


內櫳屏幕縮細至15吋,並採用橫置式。


上星期首批Model 3交車直播,Elon Musk最頭痛就係交唔切車。

記者:許維雅

2017果籽繼續認真知味。識買惜用。行以求知。好事多為。重修舊好。
緊貼果籽報道,即like: http://fb.me/AS.AppleDaily



Z88

没有评论:

发表评论