电子邮件关注

2017年2月13日星期一

蘋果日報- 【留言爆紅】「黑人」文生強攻Facebook 變網絡紅人

蘋果日報- 【留言爆紅】「黑人」文生強攻Facebook 變網絡紅人

【留言爆紅】「黑人」文生強攻Facebook 變網絡紅人

喺一個遙遠嘅國度──非洲剛果,有一個黑人後生仔,佢得到宣明會協助,種粟米為生,但同時又好鍾意喺Facebook留言。佢叫文生!


「黑人」文生靠種粟米角色在網上爆紅,粉絲留言話想同佢瘋狂食粟米。


如果有些post文生沒出現,粉絲就會召喚他,又話掛住佢。


杜如風的天價旅行團被文生諷刺,網民讚好。


文生話之前瘋狂留言,連去旅行時都機不離手,搞到女友發嬲。

假嘅假嘅假嘅,文生係一個如真包換嘅角色,創作佢出來的90後Leo Man(文汝豪),本身任職建築工人,辭咗工兩個星期,加上新年期間回鄉探親,百無聊賴,所以有時間日以繼夜,再夜以繼日在Facebook留言,尤其本報Facebook。很多post下都看到文生留言,由於佢留言快,有速度,唔會慢,幽默精警,得到網友注意,召喚者眾。佢一出場大家跟晒隊形打招呼,有人話佢「妹仔大過蘋果主人婆」。留言留到咁出類拔萃,都咪話唔犀利。

好似之前杜如風個八萬八天價旅行團,文生就留言話足以喺剛果買塊粟米田,笑佢離地過奶媽林鄭;搞到好多人鍾意咗文生。自認搞笑嘅佢就話:「無諗過咁多人注意我,娛樂到大家,我都好開心。」好多網友期待佢出來講兩句,而佢亦都好識做,係咁同大家互動交談,日前佢仲索性開個專頁,有近萬個like。

話就話係創作,其實所有嘢都係誤打誤撞。「咁啱用咗呢個黑人頭像,見大家鍾意,先代入咗呢個角色。」他話開專頁唔係要搏出位, 反而係想有啲意義。「想話畀人知廢青都會捐錢,帶動其他人一齊做啲有意義嘅事,宣傳一下宣明會幫到很多人。」靠留言無端端紅咗,當然也引來攻擊。「會話我講埋啲無聊嘢,點解咁多人鍾意,沒所謂啦,一件事總有人支持,有人反對,我睇完就算。」

上一則: 【拍拖線】情侶愛搭53號 100分鐘慢遊青山公路

下一則: 【科技籽】同林鄭口號We Connect撞名 遙距情趣用品 上網玩Long D



I

没有评论:

发表评论